Nieuwspoort is sinds de oprichting in 1962 nauw verweven met de Tweede Kamer. Het pers- en debatcentrum staat pal voor de bescherming van het vrije woord.

Politici, journalisten en lobbyisten kunnen elkaar ongestoord ontmoeten en gedachten uitwisselen. Binnen de sociëteit geldt de zogenaamde Nieuwspoortcode: wat besproken en gezien wordt kan worden gebruikt in de krant of voor radio en televisie, maar de bron blijft onbekend, net als de plaats waar het nieuws vandaan kwam. Er mogen – vanzelfsprekend – geen beeldopnamen worden gemaakt.

den uyl ping pong

Geschiedenis

De geschiedenis van Nieuwspoort begint op 5 maart 1962 in het vervallen Vioolbouwershuisje aan de Hofsingel in Den Haag. Sinds november 1992 was Nieuwspoort gevestigd aan de Lange Poten 10. En in september 2022 is Nieuwspoort verhuisd naar een tijdelijk onderkomen aan de Bezuidenhoutseweg 67, binnen het Tweede Kamergebouw. Hier blijft Nieuwspoort gevestigd tot de renovatie van het Binnenhof klaar is.

nieuwspoort missie

Missie

Nieuwspoort staat voor bescherming van het vrije woord. Wij maken ons sterk voor de vrijheid van meningsuiting. In Nieuwspoort kunnen pers, politiek, overheid en belangenbehartigers elkaar in vrijheid ontmoeten en informatie en gedachten uitwisselen. Eens in de vijf jaar loven wij de Prijs van het Vrije Woord uit.

nieuwspoort organisatie

Organisatie

Nieuwspoort wordt beheerd door de Stichting Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. De dagelijkse leiding is in handen van Maarten Fluit (directeur-bestuurder) en Jurgen Pijpers (algemeen manager). De directie werkt nauw samen met de Raad van Toezicht, onder voorzitterschap van NOS-politiek verslaggever Wilco Boom.

Aanvullende vragen?

Neem contact op met ons secretariaat.