Donderdagavond 5 oktober vanaf 19.00 uur gaan Tweede Kamerleden van BBB, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en PvdD het gesprek aan over de toekomst van het landbouw- en voedselbeleid in relatie tot klimaat en gezondheid. Politici die meedoen zijn Thom van Campen (VVD), Cor Pierik (BBB), Tjeerd de Groot (D66), Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) en Eva Akerboom (PvdD).
Het debat wordt georganiseerd door TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) en de Jonge Klimaatbeweging, met inbreng van zeven politieke jongerenorganisaties: JOVD, DWARS/Jonge Socialisten, Jonge Democraten, BBB Jong en PINK!. Zes politici zullen, aan de hand van zes stellingen en vragen van politieke jongerenorganisaties, hun beleidsvisies voor duurzame landbouw en voeding verduidelijken. Dit debat zal de nauwe samenhang tussen deze thema’s belichten bij het publiek, en zal deze kwesties hoger op de publiek-politieke agenda zetten. Dit debat zoekt geen klinkende oneliners, maar duidelijke oplossingsroutes, zodat de kiezer duidelijkheid krijgt over plannen voor de landbouwtransitie, klimaatverandering en volksgezondheid. Nederland wacht op verandering, ingegeven door politici.
Tijdens dit debat zullen de komende vragen aan bod komen:
- Welke klimaatmaatregelen komen er voor de landbouw en om ons voedsel klimaatvriendelijker te maken?
- Komt er CO2-beprijzing in de veehouderij, of mogelijk fiscale aanpassingen van voedselprijzen zoals 0% btw en accijns?
- Komen er wettelijke regels voor supermarkten of boeren of juist subsidies voor klimaatvriendelijke landbouw en voeding?
Hier is een achtergrond notitie te vinden met zes stellingen voor het verkiezingsdebat, een toelichting over de stellingen en de standpunten politieke partijen over deze zes stellingen/ thema’s (concept verkiezingsprogramma’s): https://www.tappcoalitie.nl/images/Achtergrond-Voedsel-en-Klimaat-Verkiezingsdebat-5-oktober-2023-1696458858.pdf
De TAPP Coalitie is een samenwerkingsverband van ruim 60 bedrijven en maatschappelijke organisaties, met een focus op eerlijke beprijzing van voedsel uit de veehouderij, inclusief de externe kosten voor milieu, klimaat en gezondheid. De Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt de stem van zo’n zestig jongerenorganisaties in het klimaatdebat. Samen vertegenwoordigen TAPP en JKB 1,6 miljoen Nederlanders.
Het voedsel-klimaatdebat zal live te volgen zijn op de YouTube-pagina van Nieuwspoort of via deze livestreamlink. Ook kan men het debat hier op een later moment terugkijken.
Tijdens het debat is er ruimte om twee vragen uit het publiek voor te leggen aan de politici. Heb je een vraag passend in dit debat? Stuur die naar info@jongeklimaatbeweging.nl en wie weet wordt jouw vraag beantwoord!
Praktische informatie:
Datum: donderdag 5 oktober
Inloop: vanaf 18.00 uur (op uitnodiging)
Start programma en livestream: 19:00 uur
Einde programma en livestream: 21.00 uur
Achtergrond:
TAPP Coalitie bouwt al jaren lang groeiend draagvlak op voor een eerlijke vleesprijs en peilt dit steeds positief bij Nederlands publiek (een meerderheid bevolking steunt het, Ipsos enquete februari 2023 DVJ insight, 2021). Er mag volgens de meerderheid van Nederland een milieuheffing op vlees komen, mits tegelijk groente en fruit goedkoper wordt en boeren en lage inkomens compensatie krijgen. Nu is het dus tijd om politici heel concreet te vragen wat ze wel of niet gaan doen voor die wensen van het Nederlandse publiek. Kiezersduidelijkheid heel concreet maken, dat wil TAPP Coalitie bieden met dit debat. Zij wordt gesteund door 60 partners waaronder de Jonge Klimaatbeweging (die 1 miljoen jongeren vertegenwoordigt). De aanwezige politici weten dat er gevraagd gaat worden naar de mate waarin ze Nederland wel of niet willen veranderen. Dus heel concreet leert kiezend Nederland donderdagavond wat deze leidende partijen ánders willen, of niet. We vragen politici waarom ze niet durven doorvoeren wat hun kiezers in meerderheid oké vinden.’
Praktische informatie | |
Datum: | 5 okt. 2023 |
---|---|
Locatie: | Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag |
Aanvangstijd: | 19:00 – 21:00 uur |
- Over toegankelijkheid van het gebouw
Handig om te weten:
Het is goed om voorafgaand aan uw bezoek aan Nieuwspoort met een aantal dingen rekening te houden:
- Poorters krijgen toegang tot Nieuwspoort op vertoon van het huidige Poorterspasje en een legitimatiebewijs.
- Genodigden kunnen zich vooraf aanmelden voor een snellere toegang via deze link. Neem de ontvangen QR-code mee.
- Neem ook altijd een geldig legitimatiebewijs mee.
- De ingang van Nieuwspoort bevindt zich aan de zijkant van het Tweede Kamergebouw.
- Volg onderstaande stappen bij binnenkomst. Heeft u een Kamerpas? Dan kunt u direct naar binnen via de betreffende poortjes.
Kijk hier voor de volledige aanmeldprocedure.
- Routebeschrijving naar Nieuwspoort
Routebeschrijving
Routebeschrijving auto
Komt u met de auto? Controleert u van tevoren dan vooral de actuele verkeerssituatie, die kan in en rond Den Haag geregeld wijzigen.
Kijk op: ANWB – Actuele verkeersinformatie Den Haag.Het gebouw van de Tweede Kamer ligt naast de
A12 (afslag 2 richting Centraal Station/Centrum-Zuid) en
de S100 (afslag richting Centraal Station) en is daarmee
goed bereikbaar met de auto.Route met het openbaar vervoer
U kunt ons ook makkelijk bezoeken
met het openbaar vervoer. Nieuwspoort bevindt zich op
loopafstand van Den Haag CS (uitgang Anna van
Buerenplein).Kijk op de site van OV9292.nl voor actuele informatie over het openbaar vervoer.
Route met de fiets
Let op: in verband met veiligheidsmaatregelen
moet de fiets op afstand van het Kamergebouw worden
gestald. Dit kan onder andere op de parkeerstrip voor
fietsen langs de Bezuidenhoutseweg tegenover Coolblue
(Babylon). Of in de fietsenstalling van Den Haag CSParkeren
De Tweede Kamer heeft geen openbare parkeergelegenheid. U kunt parkeren bij Q-Park CS New Babylon of Q-Park Malieveld.
Q-Park CS New Babylon
Adres: Prinses Irenestraat 1, 2595 Den HaagQ-Park Malieveld
Adres: Koningskade 1, 2596 Den Haag