Verslag: Willem Post en Alex Krijger duiden unieke State of the Union van Joe Biden
13 februari 2023
Om eens een beeld te krijgen van de avonden die Amerika-deskundige Willem Post in Nieuwspoort organiseert, heeft onze stagiair Luc van 't Slot, student journalistiek, een verslag gemaakt van de Joe Biden-lezing door Willem Post op 8 februari 2023 en zijn gesprek met Alex Krijger die avond:
Het is de Amerikaanse variant van de troonrede, een presidentiële toespraak die jaarlijks door zo’n 35 miljoen Amerikanen wordt bekeken. Dit jaar sprak President Joe Biden voor de tweede keer tijdens zijn presidentschap het congres toe. Vanuit het Huis van Afgevaardigden had hij het ruim 70 minuten over de staat van het land. De volgende dag stonden Amerika-deskundige Willem Post en geopolitiek analist Alex Krijger in Nieuwspoort om de woorden van Joe Biden toe te lichten en te duiden wat de Amerikaanse politieke koers betekent voor Europa.
Voor een goedgevulde zaal begint Willem Post zijn presentatie. Met een enthousiaste houding vertelt hij hoe de State of the Union dit jaar anders is dan andere jaren. “Biden heeft zich groots voorbereid. Hij heeft een team van zo’n twintig man achter zich staan die hebben geholpen met het schrijven van zijn toespraak. Daarnaast heeft hij dagen geoefend in het presidentiële buitenverblijf met werknemers van zijn staf die luidruchtige republikeinen nadeden.”
Volgens Post was de SOTU (State of the Union afgekort) een bijzondere vertoning dit jaar. “Normaal gesproken is het een rustige en eenzijdige toespraak, dat is dit jaar niet het geval. Het republikeinse deel van het congres liet zich vaak horen en vooral Marjorie Taylor Greene was erg aanwezig.”
Biden de campagneman
Naast de verrassende interactie met het publiek was Biden woensdagnacht, zo leek het, al bezig met de voorbereidingen van een aanstaande campagne. Al heeft de 80-jarige president nog niet officieel aangekondigd zich herkiesbaar te stellen, leek zijn houding daar wel op te wijzen. “Het begon een beetje saai, op z’n Bidens met vooral veel cijfertjes. Daarna werd de campagne-pet echt opgezet en zag je mogelijk de start van een nieuwe gooi naar het presidentschap.”
Gesprek met Alex Krijger
Naast Willem Post is ook Alex Krijger aanwezig in Nieuwspoort. Post en Krijger gaan vooral in op een opvallend aspect van de toespraak. “Zelensky werd geen één keer genoemd, terwijl Amerika wel de grootste bondgenoot is van de Oekraïners. Zelfs het kopje over China was vrij kort.” Krijger duidt dat Amerika van plan lijkt te zijn veel meer een eigen koers te gaan varen en op den duur tegen Europa gaat zeggen dat ze hun eigen problemen wat meer moeten gaan oplossen.
Na de introducerende teksten van Krijger is er nog tijd voor een aantal vragen uit het publiek die vooral de discussie over de rol van Europa en in het speciaal Nederland bij de oorlog in Oekraïne aanwakkeren. Krijger sluit af met de zin dat we wel positief moeten blijven. Europa verschilt in de kernbelangen nog steeds niet veel van Amerika, maar moet wel alert blijven.
Willem Post is Amerika-deskundige van Instituut Clingendael en is aangesloten bij de Public Diplomacy Council in Washington. D.C. Als media-commentator is hij bekend van diverse media in Nederland en België.
Alex Krijger is geopolitiek analist, vice-voorzitter van de Atlantische Commissie en eigenaar van Krijger & Partners. Hij geeft veelvuldig commentaar in media als het FD, BNR en NPO-radio.